Køb og behold er godt med ETFer, men vi er aktive investorer

Private investorer bruger ETF’er forkert

De sidste tyve år har der været stor fokus på ETF’er, men hjælper de overhovedet private investorer. Det skulle man tro, men en gæst i Investering på hjernen hævder det modsatte – og han er endda bakket op af data.

Siden 2000 har et mantra på de finansielle markeder været, at man ikke kan slå markedet. Derfor kan det ikke betale sig at være aktiv investor. Hverken omkring markedstimingen eller omkring aktiv udvælgelse af de enkelte papirer.

Man kan måske have gode perioder, men over tid slår de færreste markedet.

Køb markedet

Derfor skal man bare købe markedet. Det kan man gøre ved selv at sammensætte en diversificeret portefølje eller – som flere og flere gør – købe en – eller flere – ETF’er. For ETF’er indeholder en række elementer, der bør være godt for investorer:

  • Lave omkostninger ✔️
  • Markedsafkast ✔️
  • Spredning ✔️

Men det betinger dog også at man selv overholder alle elementer bag den fornuftige og rationelle slutning om at investere i ETF’er.

Hvad er en ETF?

ETF står for ’Exchange Traded Fund’, hvilket betyder at det er fonde, der handles på børsen. Når du investerer i en ETF, får du en andel af en portefølje af værdipapirer, uden du selv skal købe hver enkelt. Det betyder, at du let kan sprede dine investeringer uden at skulle betale en masse kurtage.

Samtidig er ETF’er en passiv investeringsform, da en ETF forsøger at give det samme afkast som det indeks den hænger sammen med.

Der er mere end 2500 forskellige ETF’ere på børserne over hele verden.

For at være tro mod denne ide, skal man også følge min foretrukne strategi: Køb, slap af, og bliv rig.

For en af antagelserne er nemlig at man ikke kan slå markedet med markettiming eller udvælgelse af hverken sektorer eller aktier.

Forskning viser vi ikke følger planen

Lektor fra Syddansk Universitet og forskningsstipendiat på Danish Finance Institut Steffen Meyer har sammen med andre forskere kigget på data fra tyske investorer med placeringer i ETF’er. Da de fik de første resultater, måtte de lige gå tilbage til computeren og tjekke alle kodelinjer igen. For resultaterne viste noget ganske uventet.

Investorerne fik ikke bedre resultater af at bruge ETF’er!

– Jeg vil nødig sige at de gjorde noget forkert, siger Steffen Meyer i Investering på hjernen. Men de gjorde ikke helt det rigtige.

En række nye beregninger senere, kunne forskerne konstatere at disse investorer fik lavere afkast, blandt andet fordi de omsatte for meget.

Men hov vent – det var jo slet ikke meningen. Men vi er ikke så rationelle, og til tider får vi lyst til at gøre noget, bare for at gøre noget. Se med her og hør hele dialogen i seneste afsnit af Investering på hjernen.

Hør podcasten her

Du kan høre hele min snak med Steffen Meyer her:

Eller du kan høre den, hvor du normalt hører podcast. For eksempel hos en af disse:

SpotifyApple PodcastsGoogle PodcastsPodimo

Link til forskning

Forskningen hedder:

Abusing ETFs
Bhattacharya, U., Loos, B., Meyer, S., & Hackethal, A. (2017). Abusing ETFs. Review of Finance21(3), 1217-1250.

Du kan finde en artikel om forskningen her.

Disclaimer:

Investering kan være behæftet med risiko, og materialet på denne blog kan ikke betragtes som en anbefaling om at købe eller sælge. Kommentarer og analyser er baseret på informationer, som Hulemandens finder pålidelige, men vi påtager os ikke ansvar for disse informationers rigtighed eller for dispositioner foretaget på baggrund af informationer eller vurderinger indeholdt i anbefalinger og analyser. Læsere opfordres til selv at analysere og undersøge materialet på bloggen med hensyn til pålideligheden af kilden og fortolkninger og antagelser.

Få mail når der er nyt​

Podcast om investering

  • Investeringsbogen Naar Hulemænd investerer

    Investeringsbog: Når hulemænd investerer

    kr. 149,00kr. 199,00
    Vælg muligheder This product has multiple variants. The options may be chosen on the product page