Obligationer er i særdeleshed kommet ind i varmen igen. Efter år i glemslen, er selv Børsen begyndt at skrive om renteafkast og obligationer. Men vil vi fortsat se høje renter på obligationer? Eller kommer de ned igen?
Efter en lang periode med lave og endda negative renter på obligationer vendte det hele i løbet af 2021 og især 2022, og det er igen blev muligt at få attraktive afkast på obligationer. Det betød dog også at 2022 var et forfærdeligt obligationsår, men for nye investorer har man haft mulighed for at købe obligationer med en attraktiv rente.
Det har ifølge Finans Danmark fået os danskere til at købe obligationer for mere end 16 mia i 2023 og populariteten har også nået danske medier, hvor flere medier har haft overskrifter i stil med denne:
Det var også et emne i Investering på hjernen tilbage i april, hvor Frank Øland fra Danske Bank slog et slag for den balancerede portefølje. Det var et godt kald, og de investorer, der har fået købt obligationer, har fået en hurtig kursgevinst, for renten er stort set faldet de sidste to måneder.
Så må vi blot håbe det er de rigtige obligationer de har købt, for det er ikke alle obligationer, der reagrerer lige meget på renteændringer. Det talte jeg med privat investor Peter Mosbæk om i denne episode.
De fleste økonomer er enige om at renten skal ned, og når der er den slags konsencus, kan det være farligt at lytte til dem. Heldigvis er det ikke de store rentefald de forventer – se blot udtalelsen fra en økonom i Nordea:
Mon økonomerne kan få en overraskelse og vi andre kan få glæde af meget lave renter igen?
Hvad siger graferne?
Jeg har tidligere nævnt teknisk analyse som en god indikator til at finde trenden i et marked. Her tænker jeg ikke på mønstre, trendlinjer eller matematiske modeller som fibonacci-ratios, men blot et simpelt kig på kursen og glidende gennemsnit.
De fleste grafer jeg viser her, indeholder grafen for det pågældende aktiv og 50 dages og 200 dages glidende gennemsnit. De to glidende gennemsnit er generelt gode til at indikere om stigningen er op eller ned i et marked. Er kursen og 50-dages glidende gennemsnit over 200-dages glidende gennemsnit, er trenden op. Er det modsatte tilfældet er trenden ned.
Renten på de amerikanske obligationer er faldet betragteligt – det er dog kun renten, der i øjeblikket er under 200-dages glidende gennemsnit, så trendvendingen er ikke bekræftet:
Grafen her viser kursen på de tyske bund-futures. Når den stiger falder renten og omvendt. Også her er det kun kursen, der er over 200-dages snittet, men 50-dages er dog tæt på at få kontakt med 200-dage:
For danske obligationer er både renten og 50-dages snittet under 200-dage:
Meget tyder på at renten kan fortsætte med at falde.
Men hvad med inflationen?
Inflationen som vi oplevede i 2021 og 2022, skyldes i stor stil stigninger i råvarer som følge af øget efterspørgsel og lavere produktin under Corona-krisen. Centralbankerne bryder sig ikke om inflation, så derfor begyndte de at sætte renterne op for at mindske efterspørglsen.
Operationen er lykkedes, og i løbet af 2023 er inflationen kommet pænt ned igen:
Kigger man på de væsentligste råvarer som olie, soya og kobber er der ikke et entydigt billede af situationen i øjeblikket. Olie og soya er begge i en faldende trend, mens kobber er i en stigende trend.
At jeg lige vælger at kigge på disse tre råvarer, skyldes også at de er såkaldte ledende indikatorer. Det betyder at de ofte reagerer før selve økonomien. Andre kigger også på guldprisen som en indikator for økonomien. I krisetider er guld det man kalder en safe-haven, hvor midler søger hen for at være i sikkerhed.
Guldprisen er i øjeblikket i en stigende trend, hvilket kunne være en indikator, der peger i mod uro i økonomierne, men det bør også kunne pege i retning af faldende renter.
Som et kuriosum kan nævnes at lithium også er faldet drastisk i pris. Efter sigende har man udvidet kapaciteten i fremskaffelsen af lithium, og det har ført til store fald. Lithium har stor betydning for prisen på elbiler, da batterierne indeholder lithium, og udviklingen spås at have negativ effekt på brugtvognspriserne på elbiler.
Aktier er populære
De faldende renter og udtalelser fra den amerikanske nationalbank har fået aktieinvestorerne til at danse omkring aktie-guldkalven igen – det kigger jeg nærmere på inden længe, men her er billedet fra USA og Danmark, hvor vi har oplevet store stigninger sidst på året:
🇩🇰 Danske OMX C25
Hvorvidt der er tale om et Christmas-rally og window-dressing op til regnskabsafslutningen kan kun tiden vise.
Disclaimer:
I forlængelse af denne mini-analyse af renterne, skal nævnes at jeg kan være offer for bekræftelsesbias her. Efter rentestigningerne i 2021 omlagde vi fra fastforrentet til variabel i starten af 2022. Planen var at gå tilbage til fastforrentet, når renten igen faldt. Det har den ikke gjort endnu.