fbpx
Invester dine vekselpenge

Invester dine vekselpenge

annonce

Mange bække små, gør en stor å. Sådan lyder et gammelt ordsprog, og det gælder på mange områder. Nu tilbyder Nordea at hjælpe kunder, med at samle små bække til en større å.

I gamle dage – altså før Covid-19 og mobil-betalinger – havde jeg en vane om, at samle mine byttepenge sammen i en krukke. Når jeg betalte med en seddel og fik mønter tilbage, samlede jeg mønterne i en krukke. Jeg har stadig krukken, men der er længe i mellem at jeg putter nye mønter i den.

Sådan er det nok for de fleste, for mange har vænnet sig til at betale elektronisk. Også selvom det er små beløb. Det mindsker anvendelsen af kontanter og personligt har jeg stort set aldrig kontanter på mig. Det betyder også at min ‘automatiske’ opsparing af vekselpenge står helt stille.

Det var ellers en rar og næsten umærkelig måde at spare op på, som alligevel blev til en del penge over et års tid. Men nu er der mulighed for at starte en opsparing af vekselpenge igen!

Nordea lancerer SparOp

Er du kunde i Nordea, kan du nemlig tilmelde dig SparOp, hvor du automatisk sparer op, hver gang du bruger dit betalingskort.

Du kan vælge enten at spare et fast beløb op uanset din betalings størrelse, eller du kan vælge at runde op til nærmeste tier.

Hver gang du bruger dit kort sættes det aftalte beløb til side. Når beløbet runder 100 kr. investeres din opsparing gennem Nordeas investeringsrobot, Nora.

Har du valgt at runde op til nærmeste tier, vil det for eksempel betyde, at du sætte 8 kr ind på opsparingen, hvis du køber for 62 kr i en butik.

Sker det så 13 gange kommer det samlede beløb over 100 kr, og der investeres automatisk via Nora.

For mig er det en smart og næsten umærkelig måde at få sparet op på – og ALLE har brug for at spare op.

Ide udviklet af Dan Ariely

Ideen er ikke ny og som så meget andet kommer den fra USA. Den er udviklet af Quapital, der har Dan Ariely som Chief Behavioral Economist, og har været en del af deres investeringsapp i flere år. Quapital er nemlig en investeringsapp, der med viden om adfærdsøkonomi, vil gøre det nemmere for deres brugere at spare op og investere.

Du kan blandt andet spare op på disse måder:

Spend Less Rule

Her opstiller du et budget for forskellige perioder. Når du så bruger mindre end antaget i budgettet, spares dette beløb automatisk op.

Uden denne automatiske opsparing ville mange ofte blot bruge det sparede beløb i den efterfølgende periode.

Guilty Pleasure Rule

Her definerer du butikker / udbydere, du vil prøve at bruge penge på. Hver gang du så handler der, vil et beløb automatisk blive sat til side.

Hvis du for eksempel handler meget på Asos, og gerne vil spare penge, kan du oprette denne butik i appen. Køber du på Asos vil Quapital automatisk sætte penge ind på opsparingen.

Så mon ikke vi også kan forvente at se flere af den slags muligheder på dansk jord?

Automatik hjælper!

Automatisk opsparing hjælper mange til at spare op. Investeres beløbet hjælper det endnu flere, fordi det så er lidt sværere, at komme til pengene. Står penge på en konto, kan de nemt flyttes fra en konto til en anden. Men er de investeret er det lidt mere bøvlet.

Derfor er jeg varm fortaler for automatisk opsparing – og helst den slags, der automatisk investeres. ALLE bør have en månedsopsparing, hvor de løbende sparer op!

Desværre kan banker (endnu ikke) tilbyde månedsopsparing. Der skal du finde en investeringsrobot, eller oprette en konto hos Nordnet eller Saxobank.

Husk du kan finde informationer om investeringsrobotter her.

Disclaimer:

Jeg får ikke honorar, gaver eller anden betaling fra nogen af de nævnte udbydere i denne eller andre artikler.

Disclaimer:

Investering kan være behæftet med risiko, og materialet på denne blog kan ikke betragtes som en anbefaling om at købe eller sælge. Kommentarer og analyser er baseret på informationer, som Hulemandens finder pålidelige, men vi påtager os ikke ansvar for disse informationers rigtighed eller for dispositioner foretaget på baggrund af informationer eller vurderinger indeholdt i anbefalinger og analyser. Læsere opfordres til selv at analysere og undersøge materialet på bloggen med hensyn til pålideligheden af kilden og fortolkninger og antagelser.

Få mail når der er nyt​

Podcast om investering

  • Investeringsbogen Naar Hulemænd investerer

    Investeringsbog: Når hulemænd investerer

    kr. 89,00kr. 199,00
    Vælg muligheder This product has multiple variants. The options may be chosen on the product page

Bliv en bedre investor

annonce