USA mister topkarakter: Moody’s nedgraderer amerikansk statsgæld

Fredag den 16. maj 2025 skete det, der længe har været frygtet: Moody’s nedgraderede USA’s kreditvurdering fra den højeste karakter Aaa til Aa1. Dermed er USA ikke længere medlem af den eksklusive “AAA-klub”, som bl.a. Danmark, Schweiz, Norge, Canada og Singapore stadig tilhører .

Moody’s begrunder nedgraderingen med USA’s voksende gældsbyrde, der nu har rundet 36 billioner dollars. Særligt bekymrende er de stigende renteudgifter og det vedvarende politiske dødvande, som forhindrer effektive løsninger på de strukturelle underskud. Moody’s forventer, at budgetunderskuddet vil stige fra 6,4 % af BNP i 2024 til næsten 9 % i 2035.

Nedgraderingen har været undervejs længe og har som sådan ikke noget at gøre med Trumps politik. Moody’s er faktisk den sidste af de tre store kreditvurderingsbureauer til at sænke USA’s rating. Standard & Poor’s nedgraderede allerede USA i 2011 fra AAA til AA+, som en reaktion på politiske stridigheder om gældsloftet. Fitch fulgte trop i august 2023 med samme vurdering. Dermed har USA i nogen tid allerede haft status som “kun” AA+ hos størstedelen af markedet. Moody’s har indtil nu stået fast ved den høje karakter, men med de seneste tendenser i gældsudviklingen og politisk ustabilitet blev presset til sidst for stort. Nedgraderingen er altså ikke en enlig svale – den er blot den sidste bekræftelse på en bekymrende tendens, som markedet længe har været opmærksom på.

Ændringen kommer dog samtidig med, at Kongressen diskuterer præsident Trumps omfattende skattepakke, kendt som “One Big Beautiful Bill Act”, der ifølge uafhængige analyser kan øge underskuddet med op til 3,3 billioner dollars over det næste årti .

Selvom Moody’s fastholder en “stabil” udsigt for USA’s kreditværdighed, er signalet klart: Verdens største økonomi er ikke længere den ubestridte “risikofrie rente”. Dette emne er tidligere behandlet i dybden på bloggen “Er USA stadig verdens risikofrie rente?” .

Nedgraderingen kan få vidtrækkende konsekvenser. Højere låneomkostninger for den amerikanske stat kan smitte af på globale finansmarkeder og øge renterne for både virksomheder og forbrugere. Desuden kan investorernes tillid til amerikanske statsobligationer blive svækket, hvilket kan føre til øget volatilitet på markederne.

Med denne nedgradering er USA nu officielt rykket ned i “2. division”, når det gælder statsgældens kreditvurdering. Det er en påmindelse om, at selv verdens største økonomi ikke er immun over for konsekvenserne af langvarig finanspolitisk ubalance og politisk handlingslammelse.

Mon vi så skal til at referere til renten fra f eks Danmark, Schweiz, Norge, Canada og Singapore som den risikofrie rente?

Køb bøger

Send en besked

Ansvarsfraskrivelse

Indholdet på Hulemandens er udelukkende til generel informationsbrug og er ikke ment som finansiel rådgivning. Brugere bør ikke fortolke indholdet som specifikke anbefalinger eller rådgivning til deres finansielle situation.
Selvom vi stræber efter at sikre nøjagtigheden og aktualiteten af informationen, garanterer vi ikke for rigtigheden, fuldstændigheden eller aktualiteten af det materiale, der præsenteres.
Investering indebærer risiko, og enhver investeringsbeslutning truffet på grundlag af informationen på Hulemandens er på brugerens eget ansvar. Jeg er ikke ansvarlige for tab eller skader, der opstår som følge af sådanne beslutninger.
Indholdet på Hulemandens udgør ikke professionel finansiel eller investeringsrådgivning. Brugere bør søge uafhængig professionel rådgivning, før de foretager nogen form for investering.
Indholdet på Hulemandens kan ændres uden varsel. Vi forbeholder os retten til at foretage ændringer eller opdateringer når som helst.