Vi danskere har rekordmange penge stående på kontoen, men noget tyder på at vi sætter dem på arbejde. På trods af corona-krisen.
mia
Nyeste tal fra de danske investeringsforeninger viser, at vi danskere fortsat har mod på at investere. Faktisk så meget at vi har sendt yderligere 61 mia. kroner på arbejde i de danske investeringsforeninger i 2020.
Det lyder godt i mine ører, for penge, der står på en konto, kommer ingen vegne!
Tallene melder ikke noget om, hvorvidt der er tale om en push eller en pull reaktion. Altså vi kan ikke sige, om det er fordi bankerne skubber kunderne over mod investeringer med negative renter på kontoen og investeringskampagner, eller om det er kunderne, der selv gerne vil investere. Men faktum er, at pengene er strømmet ind i investeringsforeninger indtil nu i 2020.
Desværre skriver Investering Danmark også, at så store indskud ikke er set siden 2008 – altså op til finanskrisen. Jeg tvivler dog på at danske investorers ageren er en god indikator for kommende kriser.
Mod på risiko
Heldigvis kan man også se at vi ikke helt er gået i flyverskjul. En del af pengene er gået til investering i aktier – både danske, men allermest udenlandske. Meget få penge er gået til danske obligationer, der ellers historisk har været blandt danskernes foretrukne. Men de meget lave renter får flere til at acceptere større risiko for at få højere afkast.
Bruger man investeringsforeningerne som kilde, viser det en god spredning på vores investeringer og slet ikke så stærk en home-bias, som jeg talte om tidligere. Danske obligationer og danske aktier udgør kun ca 22 % (hertil kommer naturligvis andelen af danske værdipapirer i de blandede foreninger).
Den her grafik viser danske detail-investorers fordeling af investeringsforeninger ved udgangen af september 2020.
Det er dejligt at se, at vi danskere har bevaret modet til at investere, selvom vi har oplevet uro på markedet i 2020.