Danskerne vil stadig bedrages

Investeringssvindel har desværre nået nye højder i Danmark. Ifølge en pressemeddelelse fra Finans Danmark blev 1.112 danskere i 2024 franarret i alt 95 millioner kroner gennem falske investeringsmuligheder. Dette er en markant stigning i forhold til 2023, hvor det samlede tab var 47,7 millioner kroner.

De kriminelle bag disse svindelnumre udnytter i stigende grad sociale medier til at finde deres ofre. De lokker med spændende investeringer og lovende afkast, men i stedet for at få sparepengene til at vokse, forsvinder pengene i stedet. Ifølge Michael Busk-Jepsen, digitaliseringsdirektør i Finans Danmark, er sociale medier generelt for dårlige til at stoppe de falske investeringsannoncer, hvilket fører til, at en stor gruppe mennesker får franarret deres penge.

Antal sager

33 %

I 2023 var der 836 sager, mens 1.112 blev ramt i 2024.

Beløbet fordoblet

99,2 %

I 2023 nåede svindlen 47,7 mio mens den var oppe på 95 mio i 2025.

En velkendt metode blandt svindlerne er at misbruge kendte personligheders identitet i falske reklamer på sociale medier for at lokke ofre. Disse profiler omfatter kendte ansigter som Mads Mikkelsen og Sofie Linde. Målet er at narre folk til at investere i ikke-eksisterende muligheder, typisk inden for kryptovaluta, hvor de uundgåeligt mister deres penge.

For at bekæmpe denne form for svindel har Finans Danmark lanceret kampagnen „Sikker Bank – sammen‟, som søger at oplyse og advare borgerne mod disse svindelnumre. Derudover har organisationen dannet en Svindel Task Force, der arbejder på at analysere og forbedre de metoder, processer og it-systemer, der anvendes til at bekæmpe denne type kriminalitet. Deres mål er at være et skridt foran svindlerne gennem innovative løsninger og tiltag.

Bankerne spiller også en vital rolle ved proaktivt at lukke falske hjemmesider og blokere mistænkelige transaktioner, hvilket i mange tilfælde har hjulpet med at minimere tabene. I 2023 lykkedes det for bankerne at begrænse det samlede tab til 47,7 millioner kroner, selvom de kriminelle forsøgte at stjæle mere end 85 millioner.

Den nye EU-forordning, Digital Services Act, der trådte i kraft i februar, har til formål at stramme tilsynet med digitale tjenester, herunder sociale medier. Det forventes, at denne lovgivning vil gøre det vanskeligere for svindlere at udnytte disse platforme til deres bedrageriske aktiviteter. Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, som fører tilsyn med implementeringen af loven i Danmark, har allerede iværksat tiltag for at sikre, at anmeldt indhold bliver behandlet hurtigt og grundigt.

Som Michael Busk-Jepsen påpeger: „Hvis det lyder for godt til at være sandt, så er det det som regel også.‟ Dette simple råd kan være afgørende for at undgå at falde i de kriminelles fælder. Med stigende lovgivningsmæssige krav og fortsat fokus på digital sikkerhed er der håb om, at 2025 vil bringe en nedgang i antallet af svindelsager og beskytte flere danskere mod økonomiske tab.

For at undgå at falde i svindlernes fælder er det vigtigt at være skeptisk over for tilbud, der lyder for gode til at være sande. Før man foretager en investering, er det en god idé at søge uvildig finansiel rådgivning og være opmærksom på de risici, der er forbundet med investeringen. Derudover bør man være på vagt over for uopfordrede henvendelser og tilbud om hurtige og høje afkast, især hvis de kommer via sociale medier.

Ved at være opmærksom og kritisk kan man beskytte sig selv mod investeringssvindel og sikre, at ens hårdt tjente penge ikke havner i de forkerte hænder.

Ansvarsfraskrivelse

Indholdet på Hulemandens er udelukkende til generel informationsbrug og er ikke ment som finansiel rådgivning. Brugere bør ikke fortolke indholdet som specifikke anbefalinger eller rådgivning til deres finansielle situation.
Selvom vi stræber efter at sikre nøjagtigheden og aktualiteten af informationen, garanterer vi ikke for rigtigheden, fuldstændigheden eller aktualiteten af det materiale, der præsenteres.
Investering indebærer risiko, og enhver investeringsbeslutning truffet på grundlag af informationen på Hulemandens er på brugerens eget ansvar. Jeg er ikke ansvarlige for tab eller skader, der opstår som følge af sådanne beslutninger.
Indholdet på Hulemandens udgør ikke professionel finansiel eller investeringsrådgivning. Brugere bør søge uafhængig professionel rådgivning, før de foretager nogen form for investering.
Indholdet på Hulemandens kan ændres uden varsel. Vi forbeholder os retten til at foretage ændringer eller opdateringer når som helst.