fbpx
2019-08-18 13.08.22

Den har jeg lavet!

annonce

Jeg er i gang med et renoveringsprojekt i min nye bolig. Det er et ældre byhus fra 1904 midt i Kolding, og heldigvis er meget blevet renoveret forud. For jeg er egentlig for gammel til et større renoveringsprojekt, syntes jeg selv. Men køkkenet skal have en tur, og det er vi så begyndt på.

Vi har banket puds af væggene og sat nogle skabe fra IKEA op.

Hvad har det så at gøre med en blog om adfærdsøkonomi, tænker du måske? Det kan jeg da godt forstå, men der er en sammenhæng.

For da væggen og skabene var færdige blev jeg ved med at vende tilbage til køkkenet og nyde det (store?) arbejde jeg har lavet. Jeg har hevet kæresten ud i køkkenet og vist det frem. Jeg har lavet opslag på Instagram om det. Jeg har sendt billeder til børnene og da jeg lige nu ikke er i huset, har jeg kigget på billederne på min mobil. (Og jeg uploader da også lige billederne nedenfor!)

IKEA-effekten

Den følelse jeg går rundt med er faktisk et begreb i adfærdsøkonomien, for når vi selv har lavet noget, sætter vi større værdi på det. Måske er det en effekt der – udover prisen – har været medvirkende til IKEAs store udbredelse? Og måske har det også hjulpet LEGO til at blive en stor succes?

I et studie lod man deltagerne lave den antikke japanske papirfoldekunst, origami. Bagefter skulle de vurdere deres egne og andres resultater og tendensen var klar. De fleste kunne bedst lide deres egen origami.

Det bedste eksempel på denne effekt kender vi fra vore egne børn og det er måske derfor vi har denne tendens? For – især de små – børn har behov for voksne der tager sig af dem.

Vi vil yde reelt

Men de fleste vil yde reelt til tilblivelsen. Det må ikke være for nemt. Det erfarede folkene bag Betty Crocker i USA i 1950erne. De lancerede nemlig en kageblanding, hvor man blot skulle tilsætte vand, røre rundt og bage.

Det var for nemt for husmødrene, der følte at de tog kredit for et arbejde, de ikke reelt havde indført. Derfor holdt de op med at købe kagemixen igen.

Folkene bag Betty Crocker ændrede i sammensætningen, så man både skulle tilsætte vand og æg. Man tilføjede endda sloganet “Just add fresh eggs” og forbrugerne begyndte igen at købe kageblandinger.

Der skal altså være en oplevelse af at man yder en indsats for at gøre produktet færdigt.

Hør Dan Ariely forklare IKEA-effekten nærmere her:

Se hvor flot vores køkken blev:

Få mail når der er nyt​

Lær mere om adfærdsøkonomi

  • Cover til Hulemænd i habitter af Jens Balle

    Hulemænd i habitter – 3. udgave

    kr. 99,00kr. 199,00
    Vælg muligheder This product has multiple variants. The options may be chosen on the product page

annonce

Leder du efter noget specielt?

Andre blogs om nudge og adfærdsdesign