fbpx
Robotter kan hjælpe med investering

Få hjælp af robotter

annonce

Måske kan robotter hjælpe dig med dine investeringer? De vinder indpas i udlandet og der er flere muligheder herhjemme også.

Mens der i udlandet er stort flow ind i billige ETFer, der igen i 2020 slog nye rekorder så ETFer i dag har en volumen på ca $ 8 billioner, så er interessen herhjemme ganske begrænset. I Danmark er det dog stadig de aktive fonde, der trækker læsset – investeringsrobotter og billige rådgivere har ikke slået igennem, som Lars Bo Bertram fra Bankinvest her siger:

Indtil videre er kunderne bare ikke til robotter. Det må vi erkende. Men det kan være, at det kommer

Lars Bo Bertram, Bankinvest til Finanswatch

Investeringerne i Bankinvests robot, Darwin, er stadig meget begrænsede og Jyske Bank har valgt at lægge deres robot, Munnyput, sammen med deres normale netbank.

Måske den manglende vækst i robotter og ETFer herhjemme også hænger sammen med at markedsføringen er kraftigst på de aktive investeringsforeninger?

Prøv en robotrådgiver

Der er mange måder at sammensætte sine investeringer på. Faktisk kan man næsten få den opfattelse, at hver enkelt rådgiver har deres egen model. Det har man blandt andet undersøgt i England, hvor en række rådgivere skulle rådgive de samme investortyper.

Det kan du høre mere om i denne video:

Investeringsforslagene de fik tilbage var vidt forskellige og det viste sig at forslagene faktisk også afhang af den enkelte rådgiver:

 • Rådgivere med lang erfaring rådgav mere aggressivt
 • Rådgivere, der normalt rådgav mere velhavende kunder, var mere aggressive i deres porteføljeforslag
 • Ældre rådgivere var mere konservative
 • De fleste investorprofiler fik både anbefalet at være meget konservative og meget aggressive

Jeg tror også rådgivere kan være medvirkende til at danskere generelt har for lav risikoprofil. Så undgår de at møde en sur kunde nede i Brugsen, hvis aktierne falder.

Mon din rådgiver også kan finde på at inddrage egne forhold i sin rådgivning?

Det gør det endnu mere relevant at overveje at spørge en robotrådgiver til råds.

Robotter vinder frem flere og flere steder. De kan for eksempel hjælpe med at bogføre bilag og der er som sådan ikke tale om robotter, men en computer kombineret med kunstig intelligens (AI), der hjælper dig.

De kan også bruges som investeringsrådgivere og bør være billigere, da en robot skal have mindre i løn end en rigtig rådgiver.

Indenfor lægevidenskaben har man eksempler på at robotter er bedre til at diagnosticere sygdomme end veluddannede læger.

Forløbet er typisk at du starter med at besvare en række spørgsmål, hvilket munder ud i et investeringsforslag. Jeg har prøvet flere af robotterne og anbefaler alle – også selvom du ikke vil investere via en robot – at teste sin risikoprofil og placeringsstrategi via en af de danske robotter.

Måske du også kunne overveje at bruge disse løsninger til en del af dine investeringer? De kan for eksempel sagtens være kernen i dine investeringer mens du selv tager dig af de mere risikofyldte?

I Danmark har vi i skrivende stund 6 udbydere af robotrådgivere:

DolandLysaNorm InvestNoraJuneTobi
UdbyderSelvstændig rådgiver. Samarbejder med Saxo Bank.Svensk udbyderSelvstændig rådgiver
Samarbejder med Saxo Bank. Hed tidligere Nord
NordeaDanske BankSelvstændig rådgiver
Samarbejder med Fundmarket
Investerer iUafhængige ETFer / investeringsforeningerUafhængige ETFerUafhængige ETFerEgen investeringsforening fra FinlandEgen investeringsforening fra LuxembourgOptimal Invest
Ansvarlig investeringJa. Bæredygtighedstemaer efter eget valg.Kan tilvælgesJaJaJa
Årlige omkostninger0,75 - 1,95 %0,253 - 0,356 %0,60 – 0,80 %0,71 – 0,96 %0,79 % 1,09 – 1,15 %
BeskatningBåde aktie- og kapitalindkomst. Alle efter lagerprincippet.Alt er kapitalindkomst efter lagerprincippetAktiefonde er aktieindkomst Obligationsfonde er kapitalindkomstAlt er kapitalindkomst efter lagerprincippetAlt er kapitalindkomst efter lagerprincippetAktieafdeling kan vælges som kapitalindkomst eller aktieindkomst, Obligationsafdelinger er kapitalindkomst. Alle efter lagerprincippet.
Hvem kan investereAlleAlleAlleKunder i NordeaKunder i Danske BankForældre investerer for deres børn. Endnu ikke børneopsparinger
Hvor placeres dine penge?Saxo BankDanske BankSaxo BankNordeaDanske BankFundmarket (depotbank i Danske Bank)
Hvad kan investeres?
– Frie midler✔️✔️✔️✔️✔️✔️
– Pension--✔️---
– Børneopsparing------
– Aktiesparekonto------
– Virksomheder--✔️--✔️
MånedsopsparingJaJaJaJaJaJa
Minimumsinvestering500200 (1.000 ved opstart)30.0001001001
RisikoprofilerSkræddersyet baseret på dine præferencer for bæredygtighed og din økonomi[ Afventer afklaring ]20643
Automatisk rebalanceringJaJaJaSkøn fra bankens eksperterSkøn fra bankens eksperterJa
InvesteringstilgangPassiv og aktivPassivPassivPassivPassivPassiv
PlatformWeb appWeb appApp til Android og iPhoneNordeas MobilbankDanske MobilbankWeb app
LinkLæs mereLæs mereLæs mereLæs mereLæs mereLæs mere

Kilder: Udbydernes platforme.

Månedsopsparing – en god måde at komme i gang på

De fleste robotter tilbyder også månedsopsparing, som er en rigtig god måde at komme i gang med at investere og spare op.

I Sverige har de haft månedsopsparing i flere årtier og man siger, at det har været med til at etablere en investeringskultur i Sverige. Nu er det så også i Danmark – i hvert fald hos disse robotter.

Man kan overføre fra 100 kroner om måneden, der så investeres i den strategi, man har valgt. Pengene kan trækkes ud med få dages forsinkelse.

Jeg bruger selv månedsopsparing i min dagligdag og det har en række fordele for dig som investor:

Pengene ude af syne

Før det første er din opsparing ikke synlig i din netbank, og derfor tænker du måske ikke over at du har dem til din rådighed. Det er blandt andet et af de trick Dan Ariely løbende omtaler til at omgå de psykologiske bias, der er forbundet med penge og økonomi.

Vi fastholder det forudvalgte

Samtidig kan det også få os til at fastholde investeringen, fordi vi vil frygte at vi måske kommer til at sælge lige før en kæmpe optur. Det opleves som et potentielt tab og tab kan vi ikke lide.

Derfor holder vi ofte fast i det forudvalgte, hvilket i denne situation vil være at være investeret. Det er en god ide, da renters rente er din ven, når du investerer.

Så åbn computeren og mød din nye rådgiver – eller et supplement til din nuværende rådgiver – på et af linksene ovenfor.

Vil du have mig i dit ringhjørne? Læs mere om investeringscoach her.

Disclaimer:

Jeg bruger selv June til en del af min løbende opsparing i dag. Jeg får dog hverken rabat eller betaling for at omtale June eller andre produkter.

Disclaimer:

Investering kan være behæftet med risiko, og materialet på denne blog kan ikke betragtes som en anbefaling om at købe eller sælge. Kommentarer og analyser er baseret på informationer, som Hulemandens finder pålidelige, men vi påtager os ikke ansvar for disse informationers rigtighed eller for dispositioner foretaget på baggrund af informationer eller vurderinger indeholdt i anbefalinger og analyser. Læsere opfordres til selv at analysere og undersøge materialet på bloggen med hensyn til pålideligheden af kilden og fortolkninger og antagelser.

Få mail når der er nyt​

Podcast om investering

 • Investeringsbogen Naar Hulemænd investerer

  Investeringsbog: Når hulemænd investerer

  kr. 89,00kr. 199,00
  Vælg muligheder

Bliv en bedre investor

annonce