fbpx

Holder du dit nytårsforsæt?

annonce

Hvis du er som de fleste, har du formentlig droppet dine nytårsforsætter – hvis du overhovedet havde nogen. Det er helt normalt og i denne blog vil jeg komme med gode tips til at ændre vaner omkring økonomi.

Her i slutningen af januar begynder der igen at være plads i de fleste motionscentre. Vi er nemlig ikke så gode til at holde fast i nytårsforsæt – hvad enten de handler om motion, kost eller andre ændringer.

Har du ønsker om at lave varige ændringer omkring din økonomi, er her 4 gode tips til at sikre at det sker:

1. Gør det automatisk

Husker du at betale for dine streamingtjenester? Formentlig er det ikke noget du tænker over, for det kører automatisk. Og når det kører automatisk tænker du ikke så meget over betalingen. Det er derfor at abonnementsydelser er enhver iværksætters våde drøm og du skal gøre dine økonomiske ændringer til en “abonnementsløsning”, der kører automatisk.

Så hvad enten du vil spare op på en konto eller via investeringer, bør du sætte dem på automatik! En god måde at gøre det på er ved at bruge månedsopsparing. En månedsopsparing er et begreb fra Sverige, hvor man har kunne månedsopspare siden 1980erne. Hos en række robotrådgivere – se de danske her – og flere netbrokere, kan du oprette månedsopsparing fra helt ned til 100 kr. Så hæves dit beløb primo hver måned fra din konto og investeres i de fonde, du har valgt.

Ved at lave en automatisk løsning, bliver din opsparing det forvalgte og det er et af de bedste værktøjer i nudging og adfærdsdesign! For vi vil nødig ændre ved forvalget – tænk hvis vi derved går glip af noget?

Ved at spare op automatisk øger du sandsynligheden for at nå i mål! For du træffer beslutningen en gang for alle og skal ikke overveje hver måned “skal jeg spare op i denne måned?”.

Er du kunde i Nordea, kan du måske gøre brug af deres nye services, er kan hjælpe med at automatisere din opsparing. Læs mere her.

2. Skjul opsparingen

Ude af øje – ude af sind, siger man. Det kan også hjælpe dig til at fastholde en opsparingsplan. Sparer du op på en konto kan du overveje at skjule denne konto i din oversigt i netbanken. Så kommer du ikke til at tænke “jeg kan jo lige låne lidt fra opsparingen til en flaske vodka – jeg betaler det jo tilbage i næste måned”.

For vi kan altid se at vi er bedre mennesker ude i fremtiden, og derfor er det nemt at tro at vi får styr på økonomien lige om lidt. Men de bedste ændringer er dem vi starter i dag – og fastholder! Det bliver ikke nemmere i morgen.

Sparer du op via investeringer, kan det måske være en god ide at bruge en netbroker fremfor din daglige bank. På den måde er investeringen yderligere adskilt fra din daglige økonomi og derved nemmere at holde fast i!

3. Skriv planen ned

Det er ikke nok at have planen i hovedet. Men skriver du planen ned, er der større sandsynlighed for at du lykkes med den!

Det bruger jeg selv på en række områder. De mest produktive arbejdsdage, er typisk dem, hvor jeg starter med at skrive dagens opgaver ned på en liste. For eksempel stod der i dag “skrive blog” på min liste og den er nu streget ud, for det har jeg gjort 😀

På samme måde skal du skrive din plan ned – gerne meget specifikt! Det kunne for eksempel være at min plan er:

“Jeg vil spare 200 kr op om måneden i Nordnet Indeksfond”

Mere behøver planen ikke indeholde!

Forskning indikerer også at det er endnu bedre at skrive planen på et stykke papir fremfor på computer, øger sandsynligheden for at komme i mål.

4. Fortæl andre om din plan

Det er også en god ide, at involvere andre i dine planer. Hvis du vil have bedre odds for at holde fast i planen, skal du sige det til din omgangskreds.

Jeg vil investere mere i år!

En sådan udmelding om dine planer giver modtageren mulighed for at følge op, hvilket vil øge dit kommitment, til at overholde planen!

For det er nemt at “svigte sig selv”, mens det er sværere at svigte andre.


Jeg holder fortsat fast i min plan, som er den du kan læse ovenfor! Og jeg har gjort den automatisk, jeg har flyttet den fra min egen bank, jeg har skrevet den ned og nu har jeg også fortalt andre om det.

Så mon ikke jeg kommer i mål?

Passer også på andre ændringer

De fleste af ovenstående råd kan også bruges på andre områder end økonomien. Vil du dyrke mere motion øger du også sandsynligheden for at komme i mål, hvis du gør rutinen automatisk (jeg vil træne efter arbejde mandag, onsdag og fredag), skrive det ned (det har jeg lige gjort) og så fortælle andre om det (det har jeg også lige gjort).

Så held og lykke med at lave varige ændringer!

Disclaimer:

Investering kan være behæftet med risiko, og materialet på denne blog kan ikke betragtes som en anbefaling om at købe eller sælge. Kommentarer og analyser er baseret på informationer, som Hulemandens finder pålidelige, men vi påtager os ikke ansvar for disse informationers rigtighed eller for dispositioner foretaget på baggrund af informationer eller vurderinger indeholdt i anbefalinger og analyser. Læsere opfordres til selv at analysere og undersøge materialet på bloggen med hensyn til pålideligheden af kilden og fortolkninger og antagelser.

Få mail når der er nyt​

Podcast om investering

  • Investeringsbogen Naar Hulemænd investerer

    Investeringsbog: Når hulemænd investerer

    kr. 89,00kr. 199,00
    Vælg muligheder This product has multiple variants. The options may be chosen on the product page

Bliv en bedre investor

annonce