Kunstig intelligens (AI) er ved at revolutionere investeringsverdenen, ikke kun ved at optimere handel og analyse, men også ved at hjælpe investorer med at undgå de psykologiske fælder, der ofte fører til irrationelle beslutninger. Ifølge undersøgelsen Artificial Intelligence in Financial Behavior: Bibliometric Ideas and New Opportunities har AI potentialet til at reducere adfærdsøkonomiske fejl og forbedre finansiel beslutningstagning ved at analysere data objektivt og identificere mønstre i investoradfærd.
De største adfærdsøkonomiske fejl – og hvordan AI kan hjælpe
Adfærdsøkonomi viser, at mennesker ofte træffer finansielle beslutninger baseret på følelser og irrationelle mønstre. Nogle af de mest almindelige fejl inkluderer:
- Overkonfidens: Mange investorer overvurderer deres evne til at forudsige markedsudviklingen, hvilket kan føre til overdreven risikotagning. AI kan hjælpe ved at give objektive analyser og vise historiske data, der udfordrer investorerens egne forudindtagede forventninger.
- Tabsaversion: Investorer har ofte en tendens til at holde fast i tabsgivende investeringer for længe i håbet om en vending. AI kan foreslå mere rationelle exits baseret på data frem for følelser.
- Flokmentalitet: Når markedet bevæger sig i en bestemt retning, kan investorer blive fristet til at følge strømmen uden at lave deres egen analyse. AI kan identificere potentielle bobler og advare mod ukritisk massespekulation.
De er også med på min liste over de syv investeringssynder i Når hulemænd investerer. Her beskriver jeg også, hvordan disse bias påvirker os ubevidst og uden at vi tænker over det.
AI kan altså hjælpe investorer ved at analysere store mængder data uden emotionel – og dermed uden disse bias – påvirkning og tilbyde investeringsstrategier baseret på objektive kriterier.
AI’s nye muligheder inden for investering
Undersøgelsen fra MDPI peger også på flere fremtidige anvendelser af AI inden for finansiel adfærd:
- Forbedret finansiel inklusion: AI kan udvikle alternative kreditvurderingsmodeller baseret på adfærdsdata frem for traditionelle kreditoplysninger, hvilket kan give flere adgang til finansielle produkter.
- Personlige investeringsstrategier: AI kan skræddersy anbefalinger baseret på individuelle risikoprofiler og investeringsmål.
- Bedre risikostyring: AI kan simulere forskellige markedsbetingelser og hjælpe investorer med at forstå potentielle scenarier for deres portefølje.
Etiske og praktiske overvejelser
Selvom AI kan hjælpe med at eliminere mange adfærdsøkonomiske fejl, er der stadig udfordringer at tage højde for:
- Menneskelig intuition: AI mangler den kontekstuelle forståelse og intuition, som mennesker kan bidrage med. Derfor bør AI bruges som et supplement til, og ikke en erstatning for, menneskelig analyse.
- Dataafhængighed: AI er kun så god som de data, den trænes på. Hvis historiske data er skæve eller mangelfulde, kan AI også tage fejl.
- Etiske spørgsmål: Brugen af AI i finans rejser spørgsmål om ansvar og gennemsigtighed, især hvis algoritmerne ikke er forståelige for almindelige investorer.
Konklusion
AI har potentialet til at revolutionere investering ved at reducere kognitive biaser og hjælpe investorer med at træffe mere rationelle beslutninger. Men for at udnytte dette fuldt ud er det vigtigt at kombinere AI’s datadrevne indsigt med menneskelig intuition og kritisk tænkning. Hvis anvendt korrekt, kan AI ikke kun øge investeringsafkastet, men også skabe et mere stabilt og retfærdigt finansielt system.
Desværre peger undersøgelser på at AI kan have andre former for bias, baseret på de data AI er præsenteret for eller holdninger hos udbyderen af den AI du vælger at bruge. Nettet er spækket med eksempler på sådanne bias hos de fleste AI-services.
En anden måde at forsøge at undgå adfærdsøkonomiske fejl er køb, slap af, og bliv rig. Men det kræver kontinuerligt en indsats for ikke at lade sig gribe af faldende eller stigende kurser, smarte ideer i medierne, nye investeringsmuligheder og en masse andre ting, der kan påvirke os emotionelt, og få os til at få lyst til at ændre strategi.