fbpx
Tom parkeringskælder

Mulig svindel med investering i parkeringspladser

annonce

Danske investorer er blevet kontaktet fra et callcenter i Manilla, med henblik på at sælge dem parkeringspladser i Kroatien. Nu viser det sig at de muligvis også har forsøgt at svindle kunderne.

Jeg har tidligere skrevet om danskeres uforståelige vilje, til at sende gode penge efter de mest underlige investeringsprojekter. I 90’erne afdækkede Jens Olav Jersild sidegadevekselerer, men den slags sker stadig. Det er blevet vanskeligere, men hvis man ringer fra udlandet, er det ikke helt umuligt.

Hvis du har fulgt med her på bloggen eller har læst min bog, vil du vide at jeg også har talt med disse rådgivere. Kan du ikke huske hvordan det forløb, forklarer jeg det i denne video:

Du kan også læse et uddrag om min samtale nederst i dette opslag.

Manuskript for salg

Sådanne sælgere kører frem efter et nøje indstuderet manuskript, der tager udgangspunkt i vores indre hulemand. De ved nøjagtigt hvilke knapper de skal trykke på. Det skriver de om i Ekstra Bladet – de virker lidt som om det er en afsløring, men det er helt normalt at telefonsælgere kører efter et manuskript. Det gjorde sidegadevekselererne i Danmark og det gjorde de også hos Wolf of Wall Street.

Ifølge artiklen har udbyderen af parkeringspladser i Kroatien afbrudt samarbejdet med det ene salgsselskab, hvilket har fået dem til at tænke mere kreativt. I stedet for at nøjes med en provision, har de fundet ud af en måde, hvor de kan beholde hele det investerede beløb. Kunderne skal nemlig bare overføre til dem, i stedet for at sende pengene til udbyderen af parkeringspladserne. Det hævder Ekstra Bladet i hvert fald.

Husk nu på, hvis der ringer en sælger med et godt tilbud, så er det ikke sikkert det er så godt et tilbud. Formentlig ringer de fordi de kan tjene penge på dig.

Nedenfor kan du se hvordan mine samtaler med sælgerne forløb. Deres vendinger passer meget godt på det Ekstra Bladet bringer.

Uddrag fra Når hulemænd investerer:

Det kan til stadighed undre mig, hvordan investorer i jagten på afkast helt kan se bort fra sund fornuft. Gennem mine år i investeringsbranchen har jeg været vidne til et hav af ”sikre” og givtige investeringsmuligheder, der alle blev solgt fra sidegader til de dyre strøg – deraf navnet sidegadevekselerer. I 90erne var det valuta, optioner, penny-aktier, anpartsinvesteringer og olie-kontrakter. Senere blev det til IT-aktier og ejendomsprojekter. 

Myndighedernes overvågning har gjort, at det er blevet sværere at udbyde den slags, men så sent som under færdiggørelsen af denne bog blev jeg kontaktet af en investeringsrådgiver, der ringede til mig fra Schweiz. Flink fyr, der indledte med ordene:

”Jeg ringer ikke for at sælge dig noget”

En god åbning, der får os til at sænke paraderne. Derfor bruger mange telefonsælgere denne indledning. Jeg har for vane at spørge dem: ”Ved din chef godt det?”, men nåede ikke til det denne gang. For han sagde videre:

”Jeg har ikke noget at sælge. Vi har nemlig helt udsolgt”

Her vil han så åbne op for mit Fear Of Missing Out ved at fortælle, at de har udsolgt. Knaphed er en stærk bias, der gør os bange for at gå glip af et godt tilbud. Det er et ofte brugt kneb, hvis man gerne vil sælge mere, men han stoppede ikke her, for han gik straks videre:

”Men de, der købte, har allerede tjent 30.000 kr, og vi anbefaler, at de holder fast, for vi oplever stor interesse fra udenlandske rigmænd, der jo ikke bare køber én kontrakt ad gangen”

Så prøver han at ramme min tabsaversion (forklares nærmere i næste del) ved at fortælle, at jeg er gået glip af en gevinst, der så også bliver meget større, når de internationale rigmænd kommer på banen. 

”Jeg må jo kunne forstå, at parkeringspladser ved lufthavne er en sikker forretning – har du aldrig tænkt over, hvor dyrt det er at parkere dér?”

Det har jeg selvfølgelig, og det er jo ofte dyrere end selve flybilletten. I hvert fald i tiden før COVID-19, hvor parkeringspladserne også var mere fyldte. Det kommer vi nok tilbage til, men det bliver uden mig som ejer af en parkeringsplads ved lufthavnen i Split i Kroatien.

De havde dog ikke helt givet op, for to dage senere ringede de tilbage:

”Jeg har fået mulighed for at sælge fire kontrakter til gammel pris – du er sikret en gevinst på 30.000 kr”

Han gik tilbage til at slå på knaphed – fire kontrakter – og samtidig give mig indtrykket af, at gevinsten er lige inden for rækkevidde – hvis jeg ikke siger ja, taber jeg jo næsten 30.000 kr. 

Jeg følte mig godt underholdt, men jeg kan sagtens sætte mig ind i, at nogen falder for disse tricks. Måske er lufthavnsparkering også det nye, og jeg har vinket farvel til et liv i sus og dus. Men jeg er villig til at tage chancen. 

Lyst til at læse hele bogen? Find den her.

Disclaimer:

Investering kan være behæftet med risiko, og materialet på denne blog kan ikke betragtes som en anbefaling om at købe eller sælge. Kommentarer og analyser er baseret på informationer, som Hulemandens finder pålidelige, men vi påtager os ikke ansvar for disse informationers rigtighed eller for dispositioner foretaget på baggrund af informationer eller vurderinger indeholdt i anbefalinger og analyser. Læsere opfordres til selv at analysere og undersøge materialet på bloggen med hensyn til pålideligheden af kilden og fortolkninger og antagelser.

Få mail når der er nyt​

Podcast om investering

  • Investeringsbogen Naar Hulemænd investerer

    Investeringsbog: Når hulemænd investerer

    kr. 89,00kr. 199,00
    Vælg muligheder This product has multiple variants. The options may be chosen on the product page

Bliv en bedre investor

annonce