fbpx
Hajer under en gummibåd

Pas på den irrationelle frygt

annonce

Frygt er en stærk drivkraft for os. Det har man tydeligt kunne se i den seneste måned i vores hverdag og på de finansielle markeder. Men det er ikke altid vores frygt bunder i det rationelle.

Hvis du som jeg er opvokset i 70’erne eller har set Dødens Gab som barn, så har du sikkert fået frygten for hajer ind med modermælken. Bare billederne jeg har fundet til denne artikel er nok til, at jeg formentlig vil blive bange næste gang, jeg er i våddragten for at svømme. Også selvom det bare er i Jels Sø.

For vore hjerner agerer ofte ganske irrationelt i forhold til frygt. Og med god grund, for de der flygtede hurtigt var formentlig ofte dem, der hyppigst overlevede dengang vi var hulemænd. Det er i hvert fald en af teorierne bag evolutionspsykologi, hvor man tager udgangspunkt i de gener, der har overlevet gennem generationer. Frygt er en af dem, der ligger dybt i os. Sammen med for eksempel behovet for at være en del af en flok.

Top of mind

Hvad finder du mest frygtindgydende? En haj eller en myg?

Langt de fleste vil svare hajen på dette spørgsmål og det skyldes formentlig den opmærksomhed sådanne angreb får. For der er ikke noget rationelt bag denne frygt, men hver gang et haj-angreb finder sted, er det en nyhed. For det giver seere, læsere og klik.

Årlige dødsfald

Haj 10
Ulv 10
Løve 100
Elefant 100
Flodhest 500
Krokodille 1.000
Tsetse flue 10.000
Hunde 25.000
Slange 50.000
Mennesket 475.000
Myg 725.000

Kilde: WHO + GatesNotes – link

Oversigten viser de anslåede årlige dødsfald på globalt plan. Til sammenligning dør ca 13.000 herhjemme som følge af rygning.

Corona og faldende aktier

På samme måde er der masser af interesse for corona og de urolige finansmarkeder i øjeblikket. Bare se på danske dagsblades BREAKING i gult, med løbende opdateringer om udviklingen internationalt. Eller de mange opdateringer om store fald i aktier verden over.

Der er masser af læsere og kliks i disse nyheder, så derfor får de lov til at fylde, og derved bliver nyhederne top of mind i øjeblikket. Men det betyder ikke, at du for eksempel skal lade dine fremtidige investeringer afhænge af det der sker lige nu.

Pas på din irrationelle frygt og lad den ikke tage overhånd. Der er jo heller ikke hajer i Jels Sø.

Disclaimer:

Investering kan være behæftet med risiko, og materialet på denne blog kan ikke betragtes som en anbefaling om at købe eller sælge. Kommentarer og analyser er baseret på informationer, som Hulemandens finder pålidelige, men vi påtager os ikke ansvar for disse informationers rigtighed eller for dispositioner foretaget på baggrund af informationer eller vurderinger indeholdt i anbefalinger og analyser. Læsere opfordres til selv at analysere og undersøge materialet på bloggen med hensyn til pålideligheden af kilden og fortolkninger og antagelser.

Få mail når der er nyt​

Podcast om investering

  • Investeringsbogen Naar Hulemænd investerer

    Investeringsbog: Når hulemænd investerer

    kr. 89,00kr. 199,00
    Vælg muligheder

Bliv en bedre investor

annonce