fbpx

Sælg i maj

annonce

De finansielle markeder er fulde af gode tips til investeringer, og et af dem handler om at man skal sælge i maj. Stammer det måske fra gamle ritualer om at så og høste?

Jeg har ofte hørt udtrykket om, at man skal sælge i maj, men desværre bakkes det ikke op af data, der entydigt viser, at man kan købe billigere i efteråret. Jeg har tidligere kigget på amerikanske aktiedata over +50 år og kunne ikke finde et entydigt mønster i disse data.

Sell in may and stay away

Men der er dog stadig spor efter sæson i vore investeringsmønstre. Det har en gruppe amerikanske forskere påvist. De har nemlig fundet data, der viser at vores risikovillighed stiger om foråret og mindskes i efteråret.

De har målt på kapitalstrømmene og på hvordan investorer har placeret pengene. Her har de fundet, at vi i løbet af foråret i højere grad er risikovillige.

Men har det ikke noget at gøre med kalenderåret, tænker du måske? Det er i hvert fald en forklaring, jeg tidligere har hørt på denne adfærd. Når året lige er startet, har vi plads til risiko, mens vi hen imod afslutningen på et år, gerne lukker bøgerne for risiko.

Det lyder som en god forklaring og rationel forklaring. Men gruppens forskning gennemhuller det, for de finder den samme øgede risikovillighed i forårsmånederne blandt investorer på den sydlige halvkugle! Og deres forår finder jo sted i vores efterårsmåneder!

Derfor hænger det måske snarere sammen med den evolutionære udvikling af os som mennesker? For vore forgængere skulle være mere risikovillige om foråret, for at overleve den næste vinter. De skulle så og plante for at have noget at høste.

Desværre er der ingen nemme løsninger til at time sine investeringer. Der er nok snarere tale om at Mark Twain havde mere ret i denne observation:

Oktober er en af de særligt farlige måneder, at investere i aktier i.
Andre svære måneder er juli, januar, september, april, november, maj, marts, juni, december, august og februar.

Mark Twain

Forskningen er offentliggjort i The Review of Asset Pricing Studies og du kan finde det her ($):

Mark J. Kamstra, Lisa A. Kramer, Maurice D. Levi, Tan Wang, Seasonally Varying Preferences: Theoretical Foundations for an Empirical Regularity, The Review of Asset Pricing Studies, Volume 4, Issue 1, June 2014, Pages 39–77, https://doi.org/10.1093/rapstu/rau002

Disclaimer:

Investering kan være behæftet med risiko, og materialet på denne blog kan ikke betragtes som en anbefaling om at købe eller sælge. Kommentarer og analyser er baseret på informationer, som Hulemandens finder pålidelige, men vi påtager os ikke ansvar for disse informationers rigtighed eller for dispositioner foretaget på baggrund af informationer eller vurderinger indeholdt i anbefalinger og analyser. Læsere opfordres til selv at analysere og undersøge materialet på bloggen med hensyn til pålideligheden af kilden og fortolkninger og antagelser.

Få mail når der er nyt​

Podcast om investering

  • Investeringsbogen Naar Hulemænd investerer

    Investeringsbog: Når hulemænd investerer

    kr. 89,00kr. 199,00
    Vælg muligheder

Bliv en bedre investor

annonce