Det kan være dyrt at følge sine investeringer for tæt. Man kan nemt få lyst til at tage gevinst eller gå ud af markedet. Det eneste det med sikkerhed medfører er omkostninger. Måske skulle du overveje at blive lægger-investor?
Måske kan du huske Rådet for Sikker Trafiks kampagne, for at lægge telefonen, når du kører bil? Det kan også være et godt råd til investorer!
For hvis man følger for meget med i sine investeringer, risikerer du nemt at blive revet med, når markederne svinger. Når det stiger får vi lyst til at tage gevinst, og når det falder ville vi gerne have været ude af markedet.
Det er investorpsykologien, der spiller ind. De syv investeringssynder (og måske også nogle af dem, jeg ikke nævnte i min bog) påvirker os og giver os lyst til at gøre noget. For så gør man da noget!
Det netop hændte sker igen
Det, der lige er sket, fylder meget i vores bevidsthed. Har naboen indbrud, vil mange vise interesse for at få installeret en alarm(og det ved alarmselskaberne, så et af deres første spørgsmål er: “Har I eller en nabo haft indbrud for nylig?”). Men fordi naboen lige har haft indbrud er det ikke ensbetydende med, at du også vil få det.
Men vi vægter det netop hændte hårdt i vores vurdering af fremtiden. Derfor bliver vi nervøse i faldende markeder og mere positive i stigende markeder.
Vil ikke miste kontrol
Vi kan generelt ikke lide at miste kontrol. Det er derfor vi nogen gange får oplyst, hvor mange sekunder, der er til lyset skifter i en fodgængerovergang. Eller derfor Apple og Google fortæller os, hvor lang tid, der er til vi er færdige med en installation eller opdatering.
Når man investerer mister vi kontrol over den daglige udvikling, for der tager markedskræfterne over. Men fordi du følger med, er det ikke lig med, at du har kontrol. Og fordi du gør noget, er det heller ikke lig med at du tager kontrollen tilbage. Men det tror vi.
Læg markederne!
Når Rådet for Sikker Trafik anbefaler os at lægge mobilen, når vi skal køre bil, er det for at fremme trafiksikkerheden. For selvom du skal have boet under en sten, for ikke at vide, at du sætter sikkerheden på spil, når du bruger mobilen i bilen, så er der mange bilister, der bruger den.
På samme måde kan du måske fremme din egen “investerings-sikkerhed” ved IKKE at følge markederne for tæt. For de fleste ved sikkert godt, at de ikke skal købe og sælge hele tiden, men impulserne tager over og følelserne stikker af med os.
For det er den nemmeste måde at undgå at få de impulser, der får dig til at gøre noget. Og markederne skal jo nok klare sig uden din overvågning.
Bliv en bedre investor – bliv en lægger investor!
Få Jens Balle i dit ringhjørne!
Få hjælp med strategien eller inputs til,
hvordan du tackler investorpsykologien
– brug mig som investeringscoach.