fbpx
Vækst i formue

Stor vækst i aktiefonde i 2021

annonce

Danske investorer har ved udgangen af 2021 placeret mere end 500 milliarder i aktiefonde. Det er en ny rekord, men bag tallene er det primært værditilvækst, der trækker op.

Den nyeste statistik over danske investeringsfonde fra Finans Danmark, viser at danske investorer samlet har mere end 500 milliarder i aktiefonde. Det er det højeste nogensinde og kan måske være et varsel om boble. Det er ikke unormalt at investorer har størst interesse for en investeringsmulighed lige før den topper!

Det er set tidligere – for eksempel i 2007 hvor både aktiefonde nåede et nyt klimaks og Dansk Aktionærforening ramte en top i antal medlemmer. Jeg kan spore nogle af de samme indikatorer i øjeblikket, hvor interessen for investering i aktier er stor og fora om investering skyder frem på sociale medier. Dette bekræftes også af en fordobling i antal aktiesparekonti i 2021 (dog fra et meget lavt niveau).

Men noget er anderledes, for den nye top i aktiefonde skyldes primært værdivækst på aktier og altså ikke nye indskud.

Fortsat lav deltagelsesgrad

Danskernes investering i aktiefonde er måske på all-time-high, men ifølge en analyse fra Danske Bank, er det stadig kun 36 % af voksne danskere, der har investeret i aktier og/eller aktiefonde!

Og det var kun 36 %! I mit optik et alt for lille tal.

Til sammenligning har 80 % af svenskerne aktiefonde! Det kan måske forklares med at Sverige siden 80’erne har begunstiget aktieinvesteringer skattemæssigt. Det har givet svenskerne et andet forhold til aktier – det skrev jeg lidt om her – og det betyder også at de har større andel af aktier i deres porteføljer.

Jeg fastholder min strategi

Jeg ved godt at “noget er anderledes” er nogle af de farligste ord i investering, men jeg fastholder fortsat mine investeringer. Det betyder at jeg fortsat er 100 % investeret i aktier, primært via indeksfonde men med en lille del i aktive value- og momentum-strategier.

Det kommer jeg ikke til at ændre på, for det er som bekendt svært at spå om fremtiden, men jeg har tiltro til at aktier også fortsat vil blive mere værd over tid.

Har du en plan for dine investeringer? Det er en god idé at lægge planen, mens man kan tænke klart. Det skriver jeg blandt andet om i Når hulemænd investerer.

Disclaimer:

Investering kan være behæftet med risiko, og materialet på denne blog kan ikke betragtes som en anbefaling om at købe eller sælge. Kommentarer og analyser er baseret på informationer, som Hulemandens finder pålidelige, men vi påtager os ikke ansvar for disse informationers rigtighed eller for dispositioner foretaget på baggrund af informationer eller vurderinger indeholdt i anbefalinger og analyser. Læsere opfordres til selv at analysere og undersøge materialet på bloggen med hensyn til pålideligheden af kilden og fortolkninger og antagelser.

Få mail når der er nyt​

Podcast om investering

  • Investeringsbogen Naar Hulemænd investerer

    Investeringsbog: Når hulemænd investerer

    kr. 89,00kr. 199,00
    Vælg muligheder This product has multiple variants. The options may be chosen on the product page

Bliv en bedre investor

annonce