fbpx
Kan vi blive afhængige af teknologi?

Teknologogi gør os ikke afhængige

annonce

Smartphones og sociale medier har fået skyld for meget de sidste ti år. Blandt andet har forskere ment at de var afhængighedsskabende, hvilket man (desværre) også har kunnet læse om her på bloggen.

De fleste nye teknologier er altid blevet betragtet som farlige. Jeg måtte ikke se for meget fjernsyn, eller sidde for tæt på det (“du får firkantede øjne”). Min walkman var noget fanden havde skabt og vores første farvefjernsyn blev returneret, fordi mine forældre troede at realismen, når der var farver, ville være skadelig for os børn.

Sådan har det også været med smartphones og sociale medier, der har fået skylden for meget ondt. Ofte lige i det splitsekund, forældre kigger op fra deres egne smartphones og sociale medier 🙂

Afhængighedssyndrom, er i medicinsk psykiatrisk sammenhæng, en tilstand, som kan udvikle sig ved gentagen eller vedholdende brug af et psykoaktivt stof og som omfatter stærk trang til at skaffe sig stoffet. Svigtende kontrol af brugen, som i tiltagende grad kommer til at dominere i forhold til aftaler og forpligtelser. Udvikling af tolerans og abstinenssymptomer og vedvarende brug, trods erkendt skadevirkning.

Wikipedia

Men vi bliver hele tiden klogere på os mennesker, og nyere forskning peger på at der ikke er tale om afhængighed. Eller rettere man kan ikke påvise at der er en sammenhæng, og derfor kan man ikke forskningsbaseret hævde at teknologi og sociale medier er afhængighedsskabende.

Til gengæld vil mange gerne tjene penge på at skræmme os til at tro at disse medier er skræmmende. Og desværre får de også tiltusket sig spalteplads eller bogkontrakter.

Men forskningen er ikke enig i at sociale medier og elektronik er afhængighedsskabende. Det kan du blandt andet høre om i denne lille film med professor Andrew Przybylski fra The Oxford Internet Institute. Se bare med – du bliver ikke afhængig.

Men vi er ikke i mål med viden om emnet endnu, og selv de kloge mennesker er ikke enige. For eksempel har WHO anerkendt diagnosen computerspilafhængighed. Det debaterer forskere en del og du kan læse med her.

Få mail når der er nyt​

Lær mere om adfærdsøkonomi

  • Cover til Hulemænd i habitter af Jens Balle

    Hulemænd i habitter – 3. udgave

    kr. 99,00kr. 199,00
    Vælg muligheder This product has multiple variants. The options may be chosen on the product page

annonce

Leder du efter noget specielt?

Andre blogs om nudge og adfærdsdesign