Er du en dygtig eller en heldig investor? Hvis du er ligesom de fleste, vil du sikkert mene du er dygtig til at investere. Det er helt naturligt for os at tro vi er dygtige til noget – ogsĂ„ selvom vi bare er heldige.
Men i et bull-marked hvor alt stiger er det ikke svĂŠrt at investere rigtigt.
Det er nemt for os at tro pĂ„ at vi gĂžr det bedre end andre â se med her:
Det falder os nemt at tro pÄ at vi er bedre end andre ogsÄ selvom vi ikke selv er herre over situationen.
Det har forsĂžg med spillet Matador blandt andet vist. Matador kan fĂ„ mange fĂžlelser frem i deltagerne â det har jeg selv prĂžvet mange gange.
I et amerikansk forsÞg havde man tvistet lidt pÄ spillet og givet en tilfÊldig udvalgt spiller bedre muligheder i spillet. Flere slag, flere penge over start osv.
Det betÞd selvfÞlgelig at spilleren vandt og lynhurtigt blev spillerne ogsÄ hoverende overfor de andre, fordi de jo var bedre.
Men det var jo ikke evner, men held, der spillede ind. De var altsÄ ikke dygtige, men heldige.
PÄ samme mÄde kan det vÊre pÄ aktiemarkedet, hvor vi lynhurtigt tilskriver det egne evner, nÄr det gÄr godt, mens det mÄske mere er fordi markedet gÄr godt.
Det har man testet i forbindelse med bĂžrsnoteringer, hvor en del af aktierne fordeltes i forhold til lodtrĂŠkning.
Man var altsÄ ikke selv herre over om man fik aktier eller ej.
Men de investorer, der fik aktier og en hurtig gevinst, mente det skyldtes deres egne evner og det smittede faktisk af pÄ deres efterfÞlgende investeringer. De omsatte mere og tog stÞrre risici.
I et stigende marked er det mÄske ikke dine evner, men i hÞjere grad markedet, der sikrer dig afkast. Pas pÄ du ikke bliver overmodig fordi det gÄr godt!
Du kan lĂŠse mere om den indiske forskning her.