Når du investerer, risikerer du nemt, at lade din indre hulemand komme ind i de beslutninger du tager.
For hulemanden er frygt en vigtig parameter, og det har vi stadig med os i vores dagligdag. Også selvom frygt ikke helt er så vigtigt længere.
Men når vi så bruger det på de finansielle markeder, kan det have utilsigtet effekt. Hvis aktier for eksempel falder – og det gør de jo ind i mellem – kan vi blive bange og gå ud af aktier. Og får vi et tab kan det have endnu større effekt, for vi hader tab.
I et forsøg tog man to grupper deltagere. Den ene var en kontrolgruppe med helt almindelige mennesker, mens den anden gruppe havde en noget anderledes sammensætning. De havde nemlig fået beskadiget det område i hjernen, vi normalt bruger til at styre følelser.
Deltagerne i begge grupper modtog hver $ 20 og fik derefter mulighed for at deltage i op til 20 runder plat og krone. Hvis de tabte, kostede det $ 1 og hvis de vandt, ville de modtage $ 2,50.
Stillet overfor et sådant spil, burde man spille så tit som muligt. Chancen for at ramme rigtigt er 50/50. Og gevinsten er 2,5 større end et tab – det er langt bedre odds end mange andre spillemuligheder. Så derfor gælder det bare om at deltage i så mange runder som muligt! Altså hvis man er et rationelt menneske.
Det var det ikke alle deltagerne det havde mod på. Faktisk var det kun de førnævnte, der ikke lod sig påvirke af følelser, der blev ved med at spille igen og igen. Deltagerne fra kontrolgruppen deltog sjældnere i møntkastet og især ikke efter et eller flere tab.
Vi kan nemlig ikke lide at tabe og så mister vi lysten til at deltage. Men oddsene i dette spil var med deltagerne, der turde. Meget ligesom på de finansielle markeder, hvor der bliver ved med at være investeret generelt belønnes.
Men den ene gruppe lod sig ikke rive med af følelserne.