Spredning er redning – også for store investorer. Det er nemt at blive forelsket i en investering og dermed måske få for stor risiko. Derfor skal du lave en plan, der kan hjælpe dig med at undgå at falde for en investering.
Gennem mine +30 år på de finansielle markeder, har jeg set masser af eksempler på investorer, der blev forelskede i en enkelt investering. Det gjorde at de placerede alt for meget den ene investering og dermed fik for stor risiko.
Selv professionelle investorer kan blive forelskede i en investeringsmulighed. Det kan jeg huske jeg oplevede i 00’erne, hvor en større dansk investeringsforening havde placeret en lille dansk ugeblads-aktie i de fleste porteføljer. Seriøst var der ikke tale om en aktie, der hørte hjemme i en global portefølje eller meget andet, der ikke vedrørte Danmark.
Måske var det det der skete for PFA i 2018, hvor de valgte at placere 3 mia DKK i en enkelt obligation?
Obligationen var udstedt af Nordic Aviation Capital, der har oplevet store problemer under Covid-19, og er i slutningen af 2021 gået konkurs. Det betyder at PFA har tabt pengene.
Spredning mindsker risiko
3 mia svarer til ca 0,5 % af PFAs samlede portefølje og er i det lys en lille investering. Men i investeringssegmentet unoterede obligationer, har PFA – ifølge oplysninger i medierne – placeret 16 mia DKK, hvorfor det svarer til en investering af næsten 19 % i et enkelt papir.
Det er – i mit optik – alt alt for meget!
At spredning er så vigtigt kan blandt andet ses i lovgivningen om danske investeringsforeninger. Den forhindrer en investeringsforening i at have så meget placeret i en enkelt investering! Da PFA er næsten vores allesammens penge, burde de måske også have lignende regler?
Investeringsplanen hjælper dig på rette spor
Sådanne regler er en del af det jeg kalder investeringsplanen, som man skal lave INDEN man investerer. For med en sådan plan kan man undgå at begå nogle af de syv investeringssynder.