Kom i mål med dine mål

kom-i-maal-med-dine-maal-nytaarsforsaet-hulemaend-i-habitterSå er vi i gang med januar igen. En måned, der byder på travlhed med indmeldelser i fitnesscentre og hvor mange har gang i livsstilsændringer. En statistik fra 2014 fortalte at ca 45 % af danskerne havde et nytårsforsæt. Hvis vi ligner amerikanerne vil kun 8 % lykkes og nå i mål.

Vi elsker at planlægge for fremtiden, for der er altid et bedre tidspunkt at starte ændringer på end i dag. Mener vi i hvert fald.

Et nyt år opfattes af mange som et godt tidspunkt at starte noget nyt. Desværre er det meget få det lykkes for. Det holder os dog ikke tilbage for at lave nytårsforsæt. Mange benævner dem fejlagtigt nytårsfortsæt, men det hedder det ikke. Det er nemlig noget “man sætter sig for“, hvorfor det er et nytårsforsæt.

Hvordan man kan holde sine forsæt er emnet i en podcast fra Harvard Business School med professor Leslie Brown. Hun underviser i forhandlingstekniker men har også stor indsigt i adfærd. Hun har brugt stickK i en case i sin undervisning – hør hende fortælle om, hvorfor hun tror stickK virker:

Hold kursen eller andre får dine penge

I podcasten omtales stickK, som er et projekt Yale professor Dean Karlan har stiftet. Her kan man lave en kontrakt omkring sine mål og på forskellig vis blive motiveret til at nå i mål.

stickk-nytaarsforsaet-hulemaend-i-habitter

Penge kan i mange situationer være en god motivator. Hos stickK kan man kombinere man det med en donation af dine penge til en organisation du ikke bakker op om, hvis du ikke overholder din plan.

Sådan fungerer det:

  1. Man starter med at lave en kontrakt om det mål man gerne vil nå
  2. Man kan vælge at sætte noget i spil
  3. Så kan man vælge en dommer, der skal holde øje med om man overholder kontrakten
  4. Få venner med, der kan heppe og hjælpe dig på rette vej

Især punkt 2 kan være essentielt for at nå i mål. Her kan man sætte et beløb i spil, hvis man ikke gennemfører. Sker det vil beløbet givet til en sag, man normalt ikke vil støtte. Man mister altså ikke kun et beløb, men pengene går også til noget man normalt ikke vil støtte.

Eksempel: Hvis nu jeg ikke vil drikke alkohol i januar måned, kunne jeg oprette en stickK-kontrakt med et beløb på 1.000 kroner. Hvis nu jeg ikke gennemfører og pengene går til en sag jeg gerne vil støtte – det kunne være Kræftens Bekæmpelse eller Børns Vilkår – vil det ikke rigtig være et tab, da pengene jo yder noget godt. Går pengene i stedet til Dansk Folkeparti, ville jeg til gengæld ærgre mig rigtig meget. 

Jeg får altså flere grunde til at fastholde mit mål.

stickK’s brugere kommer langt omkring når de sætter mål. Her er 5 eksempler:

  • Ikke være min kone utro
  • Ikke onanere i 40 dage
  • Ikke se porno på arbejde eller slette min browser-historie
  • Tale med en fremmed hver dag i 30 dage
  • Lære at klatre i reb

Du kan se flere eksempler på mål her.

Få andre tips til at nå i mål her – blandt andet om en app, der kan hjælpe:

Smartphonen kan hjælpe med dit nytårsforsæt

Få mail når der er nyt​

Lær mere om adfærdsøkonomi

  • Cover til Hulemænd i habitter af Jens Balle

    Hulemænd i habitter – 3. udgave

    kr. 99,00kr. 199,00
    Vælg muligheder Dette vare har flere varianter. Mulighederne kan vælges på varesiden

Leder du efter noget specielt?

Andre blogs om nudge og adfærdsdesign