fbpx
Julestemning@1x

Pynt op til jul i god tid og boost dit humør

annonce

Sætter du også juledekorationerne op tidligere hvert år? Det er der faktisk en god grund til! Forskning peger nemlig på, at denne tradition ikke blot skaber feststemning, men også kan være med til at løfte humøret. Men hvordan hænger det præcis sammen? Lad os dykke ned i videnskaben bag julepynt og glæde.

Psykologer og terapeuter forklarer, at når vi pynter op til jul, omfavner vi en række positive følelser og minder. Det tidlige julepynt kan for eksempel vække behagelige minder fra barndommen, som kan være trøstende og sprede glæde​1​. Denne følelse af nostalgi hjælper os med at genforbinde med tabte kære og mindes gode gamle dage, hvilket kan være særligt hjerteligt i den festlige sæson​.

– Tidlig julepynt kan hjælpe folk med at tappe ind i den glæde og forventning, der er forbundet med højtiden​, forklarer psykolog Deborah Serani.

Men der er også et mere nuanceret psykologisk aspekt i spil. Det viser sig, at farver kan have en betydelig indflydelse på vores humør. Konceptet kendes som kromoterapi, eller farveterapi, hvor det antydes, at farverne i juledekorationer kan øge energiniveauerne og booste lykkefølelsen​. Desuden foreslår terapeuter, at i lyset af udfordringer, som f.eks. en pandemi, kan det tidlige julepynt bidrage til en følelse af glæde og forventning, som kan være en velsignelse for mange​.

Der er endda forslag om, at det at pynte op til jul tidligt kan forbedre dit sociale liv. Det at dele den festlige ånd med venner, familie og naboer kan skabe en følelse af fællesskab og glæde, som kan være smitsom​​.

Så næste gang nogen kommenterer, hvor tidligt du har pyntet op til jul, kan du bare fortælle dem om de videnskabelige fordele ved at omfavne juleånden tidligt. Det er ikke kun en fest for øjnene, men også for sjælen!

(For god ordens skyld viderebringer jeg i denne blog viden, jeg ikke selv benytter. Jeg foretrækker sen julepyntning på matrikel – og gerne efter devisen “simpelt og enkelt”.)

Vil du læse mere? Link til artikler:

Psychologists Explain The Benefits Of Decorating Early For The Holidays

Science Reveals Why Some People Decorate Early For Christmas

Go ahead, put up the Christmas lights now! Science says it will make you happier

Why Putting Up Holiday Decorations Early Could Make You Feel Happier

Få mail når der er nyt​

Lær mere om adfærdsøkonomi

  • Cover til Hulemænd i habitter af Jens Balle

    Hulemænd i habitter – 3. udgave

    kr. 99,00kr. 199,00
    Vælg muligheder This product has multiple variants. The options may be chosen on the product page

annonce

Leder du efter noget specielt?

Andre blogs om nudge og adfærdsdesign