Inflationen stiger - priserne stiger på dagligvarer

Artikel i Euroman

I en artikel om inflationsfrygt og aktieuro udtaler Jens Balle sig om den indre hulemand, som driller os, når vi investerer.

Usikkerhed og udsving på aktiemarkedet taler direkte til den gamle og frygtstyrede del af hjernen, og derfor kan private investorer lige nu være i særligt stor risiko for at træffe irrationelle beslutninger.

Jens Balle om aktieuro i Euroman

Danskerne har købt aktier som aldrig før, og efter flere år med konstant fremgang, har vi vænnet os til høje afkast. Men hvor 2021 slog rekorder, er 2022 startet anderledes ustabilt ud. Dette skifte gør, at mange private investorer kan være på vej ud i irrationelle investeringsbeslutninger, fordi investering pludselig gør ondt.

Det var ingredienserne i en kommentar jeg tidligere på året sendte ud, og den tog Euroman op i en artikel, hvor de satte fokus på inflationsfrygt og aktieuro. Artiklen kan læses her.

Der er nogle typiske måder, vi reagerer på. Fx nu, hvor markedet har været uroligt og er faldet tilbage. Forud for det havde vi en periode, hvor det gik rigtig godt, og der har faktisk også været en periode, hvor man i medierne har talt om, at mange unge mennesker er gået i gang med at investere, fordi der ikke var andet at lave under coronaen, og SU’en skulle jo bruges alligevel.

Jens Balle i Euroman

Da artiklen er bag betalingsvæg, skal I ikke snydes for mine sædvanlige gode råd til investorer:

3 gode råd: Tag kampen op mod din indre hulemand

Vil du som privat investor undgå, at din indre hulemand får dig til at træffe dumme investeringsbeslutninger? Så skal du bare følge disse råd:

  1. Lad være med at følge med!

Investorgrupper på sociale medier og nyhedsmedierne bugner med analyser om det nuværende aktiemarked. Selvom det kan være fristende, så lad være med at følge med, for de mange nyhedsstrømme og informationer kan få os til at træffe hurtige og irrationelle beslutninger. Det gælder også din investeringsapp på mobilen, som du med fordel kan begrænse brugen af – eller helt slette. Faktisk viser undersøgelser, at dem som generelt klarer sig bedst på aktiemarkedet, er de passive investorer.

  1. En investeringsplan er vejen frem

Vi kan ikke bare beslutte, at vi vil slukke vores indre hulemand, men vi kan aktivt gøre noget for at holde den i skak. Til det formål er en investeringsplan dit måske vigtigste modtræk. En investeringsplan kan som minimum skitsere, hvilke typer af investereringer, du vil lave, din fordeling mellem aktier og obligationer i din portefølje, hvor ofte du må tjekke dine investeringer, hvor meget du vil risikere at tabe på eventuelle spekulative investeringer samt en logbog over dine investeringer og ændringer.

  1. Overvej din risikoprofil

Har det mere svingende aktiemarked i begyndelsen af 2022 præget dit humør og bekymret dig meget, så kan det være et tegn på, at du skal overveje din risikoprofil. Når vi mærker et eventuelt tab i virkeligheden, er det nemlig lettere at vurdere, om vi har den rette risikoprofil, end når vi udfylder et spørgeskema om vores forventede risikovillighed. Afspejler din nuværende risikoprofil ikke din reelle risikovillighed, bør du få den justeret.

Få nyhederne direkte i din e-mail

Podcast om investering

Kruset fra podcasten

  • Koppen fra Investering på hjernen

    Investering på hjernen krus

    kr. 49,00
    Tilføj til kurv