fbpx
Graf på en computer

Artikel i Tænk Penge: Uro på finansmarkederne

Hvis du vælger at følge markedet, så sæt nogle benspænd op for dig selv, så du får tid til at tænke dig om. Det er blandt andet et af de råd, jeg giver i Forbrugerrådet Tænks pengemagasin.

Efterårets uro på aktiemarkederne, fik en del fokus i medierne. Også i Forbrugerrådet Tænks Penge, hvor journalist Stina Askholm Mellerup spurgte en række investeringseksperter til råds. Hun spurgte blandt også mig til råds for at få fokus på investeringspsykologien og jeg citeres for:

Jens Balle, forfatter til flere bøger om investorpsykologi – senest ’Når hulemænd investerer’ – og tidligere bankrådgiver.

Hvad sker der rent psykologisk, når vi som forbrugere bliver mødt af overskrifter om ’Blodrød mandag’?

Vi er dybest set stadig hulemænd i vores reaktioner, og der findes typisk syv forskellige investeringssynder. En af dem er tabsaversion, hvor vi for alt i verden ikke vil tabe – forskning viser faktisk, at et tab gør dobbelt så ondt, som en gevinst giver glæde. Samtidig tror vi ofte, at det, der lige er sket, vil ske igen. Så vi bliver grebet af stemningen og frygten i medierne og kommer til at tage skæve beslutninger: ’Der er lige sket et fald, det kommer nok til at falde yderligere, så jeg skynder mig at realisere det, jeg trods alt har – i stedet for at tabe endnu mere’.

Hvordan kan man så konkret holde hovedet koldt?

  • Lige nu og her kan du gøre én af to ting. Enten kan du holde op med at følge markedet og bare lade investeringen følge planen. Forskning viser nemlig, at der er en sammenhæng mellem, hvor tit vi følger markedet og så vores lyst til at handle.

  • Hvis du vælger at følge markedet, så sæt nogle benspænd op for dig selv, så du får tid til at tænke dig om. Det kan fx være kun at tjekke markedet lørdag formiddag, hvor du ikke kan handle. Så får du halvanden dag til at tænke dig om, inden markederne åbner mandag morgen.

  • Derudover bør du lave en skriftlig investeringsplan i hånden – det virker bedre end at skrive det på computer. Planen bør også indeholde en evaluering af dine eventuelle salg, så du lærer løbende. Hvis du fx havde solgt dine aktier i september 2021, var det så en god idé med den viden, du har nu en måneds tid eller to bagefter?

Du kan få adgang til Penge her, men det er desværre det sidste nummer, så det virker lidt overkill, at købe abonnement nu.

Der er mange følelser i spil, når markederne svinger. Denne illustration forklarer det meget godt, selvom den kun er tænkt som en anekdote.

Psykologien i markedet

Få nyhederne direkte i din e-mail

Podcast om investering

Podcast om investering

Bliv en bedre investor

  • Koppen fra Investering på hjernen

    Investering på hjernen krus

    kr. 49,00
    Tilføj til kurv