Når hulemænd investerer

Ny bog sætter fokus på investorpsykologi

Hvis du investerer, kan du helt sikkert få glæde af Jens Balles nye bog, Når hulemænd investerer. Det er en bog, alle investorer kan få nyttige inputs af.

Igennem mere end 25 år har de finansielle markeder været en del af Jens Balles hverdag, som rådgiver overfor investorer og direktør i en investeringsforening. Arbejdet førte til en stor interesse for psykologien bag investorers ageren, da han kunne se en række mønstre i den måde vi agerer på.

– Jeg sad i en bank i Luxembourg under dot.com-krakket og kunne se at investorerne gjorde de samme forkerte ting, på de samme forkerte tidspunkter, fortæller Jens Balle. Og det var sådan set lige meget om de kom fra Danmark, Tyskland, Sverige, Spanien eller hvor nu vore kunder boede.

Det startede hans interesse for investorpsykologi og blev hurtigt til søgen efter viden indenfor adfærdsøkonomi – eller på engelsk behavioral finance.

– Økonomer har i mange år ment vi mennesker var rationelle, når vi skulle træffe beslutninger. Det ved psykologer godt vi ikke er, og i spændingsfeltet mellem disse to holdninger er adfærdsøkonomi opstået, forklarer Jens Balle.

Tiden i markedet er vigtigere en markettiming

Bogen indledes med et kig på de aktieafkast over en længere periode. Via en række eksempler illustrerer Jens Balle, at forsøg på at købe billigt og sælge dyrt, kan være meget dyre.

– Vi vil gerne købe billigt og sælge dyrt – det lyder også som en god forretning, siger Jens Balle. Men desværre har vi ikke lyst til at købe, når det er billigt, og vi har heller ikke lyst til at sælge, når det er dyrt.

Derfor er det ikke en god strategi at følge. I stedet skal man sørge for at være i markedet hele tiden.

Vi er ikke rationelle når vi investerer

Vi er ikke rationelle, når vi investerer og vi kommer tit til at begå de samme fejl. Igen og igen. Jens Balle beskriver nogle af de typiske fejl i bogen under overskriften De syv investeringssynder.

– Jeg kalder dem fejl, men det er måder at tænke på, der har et formål. Bare ikke når vi skal investere, siger Jens Balle.

Frygt er en af de syv investeringssynder og det er et nyttigt værktøj. Skal vi over vejen og der kommer en bil imod os, er det godt, at vi ikke skal tænke længe over om vi skal løbe det sidste stykke. Men bruger vi også frygt på de finansielle markeder kan det nemt føre til mindre afkast. Hvis vi en gang har tabt på aktier, vil frygten få os til at tænke “aktier er farlige – hold dig fra dem”. Og det er ikke rationelt og kan være dyrt på den lange bane.

Hej Jens
Jeg er den heldige ejer og læser af “Når hulemænd investerer”. Nu er jeg med på at komme i gang, med at investere.

Martin B

Løsningen er selvnudge

Psyken kan dog være svær at styre, og her kommer nudge ind i billedet. Eller snarere selvnudge, for det er os selv vi skal holde på rette spor.

Du kender måske begrebet nudge, fra Richard Thaler og Cass Sunsteins bog. Det venlige puf, som kan bruges til at få os til at gøre det rigtige. Og det kan man også bruge på sig selv.

– Som investor skal man lave en investeringsplan, der hjælper en til at gøre det rigtige, slutter Jens Balle.

Bogen er spækket med historier fra det virkelige liv, værktøj og god humor. Selvom det er en bog om investering er den slet ikke svær at læse – tværtimod.

For investering er i virkeligheden slet ikke svært. Det er os selv, der gør det vanskeligt.

Bogen kan købes i din boghandel eller på Average Joe, hvor du også finder Jens Balles blog om investering.

Jeg vil gerne give min varmeste anbefaling til Jens Balles nye bog “Når hulemænd investerer”. Den er velskrevet, underholdende og velstruktureret, og belyser et problem, som jeg selv synes er stort, nemlig at medier, handelsplatforme og “aktieprofeter” får os til at handle imod vores egen interesse, når vi sparer op.

Jan Ahlberg, Fundmarket

Få nyhederne direkte i din e-mail

Podcast om investering

Kruset fra podcasten