STRUDSEEFFEKTEN

Det hjælper ikke at stikke hovedet i jorden

Du har måske også selv prøvet det? Fået en regning fra mekanikeren eller en håndværker, og bare frygtet størrelsen på den. Så i stedet for at åbne regningen, ligger du den bare ned i en skuffe.

Det er ikke et uvant billede, når nogen har dårlig økonomi. Men faktisk kan vi alle blive ramt af forsøget med, at løse problemer ved at ignorere dem.

STRUDSEEFFEKTEN

Det kalder man for strudseeffekten og det er så dårligt et trick, at strudsene ikke engang selv bruger det! (Det er nemlig en myte, at strudsen reagerer på den måde ved fare.)

Men vi er tilbøjelige til, at ignore nyheder eller informationer, som er negative for os. “Hvis vi ikke ser dem, eksisterer de ikke” må næsten være tesen bag, men det virker ikke. 

Hvis vi ikke ser dem, eksisterer de ikke

To forskere har kigget nærmere på det, og de fandt en klar tendens til, at se på markederne, når de ikke går vores vej. Det vil sige, at vi følger med når det går godt, men når det går skidt ignorerer vi udviklingen. Da effekten er ret udbredt, kan det få følger for de finansielle markeder generelt. Det er for eksempel ikke unormalt at omsætningen på de finansielle markeder falder, efter længere tids uro.

LÆS OGSÅ: Nemmere at betale med kreditkort

Men det er ikke kun udviklingen på de finansielle markeder, der kan fremtvinge strudseeffekten. Har vi brugt lidt for mange penge, lader være med at åbne kontoudtog eller rudekuverter. Og desværre er det blevet endnu nemmere i dag – hvornår har du sidst været i eBoks? Eller vi logger ikke på netbanken.

Al erfaring tyder ellers på, at det er det modsatte der virker. Jo mere man er opmærksom på sin økonomi, jo bedre har den det med at gå. Man bruger som regel færre penge, når man følger med i sin økonomi.

Men som med så meget andet, er det nemt at falde i. Det kan man kun løse, ved at opstille regler for sig selv. For eksempel minimumsregler for hvornår man skal kigge på sin økonomi. Så får man det også gjort, hvis markederne ikke er så sjove.

Efter en aften (eller uge) med god mad og drikke, kan jeg også finde på, at bruge strudseeffekten. Så lader jeg nemlig være med at veje med om morgenen. Så har jeg nemlig ikke taget de kilo på alligevel 🙂

Du kan lære mere om strudseeffekten her.

Få mail når der er nyt​

Lær mere om adfærdsøkonomi

  • Cover til Hulemænd i habitter af Jens Balle

    Hulemænd i habitter – 3. udgave

    kr. 99,00kr. 199,00
    Vælg muligheder This product has multiple variants. The options may be chosen on the product page

Leder du efter noget specielt?

Andre blogs om nudge og adfærdsdesign