Jeg indrømmer gerne, at jeg er allergisk overfor buffet og kageborde. Jeg har nemlig svært ved at sige fra og hæver derfor på midten, når jeg udsættes for buffet og kageborde. Det er jeg nok ikke alene med men simple tricks kan hjælpe os til at foretage bedre valg.
Min søde tand prøver jeg selv at løse ved ikke at have søde ting i huset. Så falder jeg nemlig ikke i. Men vi kan også påvirkes af andre til at foretage bedre valg. Det kalder man nudge eller nudging – læs mere her.
Man kan for eksempel påvirke kalorieindtaget (og madspildet) ved at ændre størrelsen på tallerkner. Store tallerkner animerer nemlig til store portioner og tager man en stor portion spiser man typisk mere. Men der er også andre håndtag man kan rykke i for at påvirke til sundere valg.
Mindre stykker = mindre kalorieindtag
Folkene bag inudgeyou.com har lavet forskellige forsøg omkring buffet. Danske inudgeyou er en forskningsvirksomhed, der siden 2010 har forsket i anvendt adfærdsforskning og er blandt de førende i europa. De har blandt andet lavet et forsøg til en stor konference, der viser at et simpelt trick kan påvirke brugerne kraftigt. Nemlig størrelsen på fødevarerne. Det kan du se mere om her:
Ventetid betyder sundere valg
En anden mulighed er at vi skal vente lidt for at få vores snack viser forsøg Bradley M. Appelhans fra Rush University har udført. Han foretog en mindre ændring på nogle selvbetjeningsautomater og det havde en effekt.
For det første blev valgmulighederne opdelt i “normale snacks” og “sunde snacks”. Brugerne havde stadig samme valgmuligheder, men det var nu tydeligt, hvilke varer var sunde/usunde.
Dernæst indsatte man en gribemekanisme, der forsinkede leveringen af den ønskede snack med 25 sekunder. De sunde varer kunne nydes med det samme, men de usunde kunne altså først nydes efter denne ventetid.
På ægte amerikansk vis har han navngivet systemet DISC som står for “Delays to Influence Snack Choice”.
DISC har en effekt – de studerende på Rush University valgte sundere, når de skulle vente på at nyde deres snack. Der er også større effekt end ved prisdifferentiering. De lavede nemlig også forsøg, hvor de sunde varer blev gjort billigere og de sunde dyrere og det fik ikke de studerende til at spise sundere.
Så måske man skulle overveje en tidslås på køleskabet derhjemme?
Du kan læse mere om dette forsøg her.