Adgangen til nettet og sociale medier via vore smartphones er efterhånden en integreret del af vores hverdag. Diskussioner kan hurtigt afgøres med en googling og øjeblikke skal deles på Instagram eller Snapchat. Men hvordan håndterer vore hjerner egentlig at være online – og hvordan håndterer teenagere det?
Det kræver ikke lang tid sammen med teenagere, før man forstår hvad man har tænkt på da man opfandt ordet ‘screenager’ om dem. Skærmen er aldrig langt væk og der oplades jævnligt.
Det har doktor Delaney Ruston lavet en film om. Den hedder Screenagers og er på vej rundt i USA. Den er desværre ikke tilgængelig på stream endnu, men mon ikke Netflix samler den op så vi kan se den på vores smartphones.
I filmen kigger hun på hvordan vore teenagere håndterer at være online hele tiden. For det er de – amerikanske teenagere er online 9 timer om dagen ifølge Common Sense Media. Til gengæld ser de næsten ikke fjernsyn (altså det der i dag hedder flow-tv for de ser masser af stream) ifølge Public Service Udvalget.
En del af afhængigheden skyldes kemi i hjernen. For eksempel dopamin og oxytocin. Det ved Anita Lykke Klausen noget om – se bare hendes afhandling om dopamin og oxytocin på de sociale medier. Hun har også lavet et lille forsøg med studerende, der skulle være offline. Det gik ikke så godt.
Telefonen kan bruges til mange ting. Dels kan man være online og følge med – men den kan også bruges som en afskærmning mod den realitet man er en del af. Det kender jeg godt selv – er jeg til et arrangement eller i en bus, kan man da lige se lidt travl ud på telefonen, så slipper man for at blive forstyrret.
Her kan du se forfilm til filmen og nedenunder kan du finde relevante artikler om emnet her på siden:
https://youtu.be/LQx2X0BXgZg
Her er flere indlæg om smartphone og afhængighed af nettet: